|   Home   |   Onze slagerij   |   Openingstijden   |   Adres & Route   |   Contact   |  
[ Biologische Slagerij Nico Veltman ]

|   Assortiment   |   Recepten en Tips   |   Online bestellen   |

Slager en kok: Recepten en tips

Een lekker stukje vlees verdient het om lekker te worden bereid.

In de winkel krijgt u natuurlijk altijd een prima advies. De goede slager is

namelijk ook een goede kok. Hieronder alvast een recept als voorproefje.

Agnello allíuovo e limone
lamsvlees met ei en citroen

1 kg lamsschouder zonder bot in stukjes, enkele eetlepels bloem, 100 gr rauwe,
niet gerookte ham (Parma/Serrano), 1 ui, fijngehakt, 3 eetlepels olijfolie, 2,5 dl. Bouillon, 2,5 dl. Droge witte wijn, 2 eieren, sap van een halve citroen, 50 gram pecorino (kaas), nootmuskaat en zout.

Droog het vlees af en doe het samen met de bloem in een plastic zak. Schud en knijp totdat de stukjes allemaal met bloem bedekt zijn en haal het vlees weer uit de zak.

Braad in een zware pan de ham en de ui in de olie aan en voeg na een paar minuten het vlees toe. Braad het vlees aan en giet vervolgens de bouillon in de pan.
Laat het vlees met de deksel schuin op de pan doorgarenen giet de wijn in de pan als de bouillon bijna verdampt is. Na 1,5 ŗ 2 uur is het vlees gaar. Schep het vlees uit de pan in doe dit in een verwarmde schaal. Haal de pan met saus van het vuur.

Klop de eieren los met het citroensap en de kaas en giet het eimengsel met een garde bij de saus. Zet de pan terug op het vuur en laat de saus onder voortdurend roeren iets indikken. Rasp er een vleugje nootmuskaat over en breng zonodig op smaak met wat zout. Giet de saus over het vlees en serveer. Eet smakelijk!

Tips van de vakman

Invriezen
Omdat onze klanten ook van ver komen, kopen ze soms grote hoeveelheden vlees. Uiteraard krijgt u dan ook passend advies voor het bewaren van het vlees.
Op verzoek kan het vlees geseald of zelfs ingeblikt worden. Maar invriezen is de meest gebruikte manier om vlees te bewaren. Invriezen dient zo snel mogelijk te gebeuren.
Daarmee voorkom je dat er weefsel wordt beschadigd. Het vlees blijft dan sappig en de smaken blijven bewaard. Vries vlees daarom in kleine porties in; liever 5 keer 1 kilo dan omgekeerd.

Ontdooien
Laat vlees altijd (afgedekt ) ontdooien in de koelkast. BacteriŽn krijgen dan geen kans en het vlees blijft lekker sappig. Slagers noemen dit terugkoelen.

Bakken
Bakken betekent dat vlees wordt bereid in hete olie of boter. De pan moet zo heet zijn dat het vlees gaat sissen als het vlees in de pan wordt gelegd. Het vlees moet voor het de pan in gaat op kamertemperatuur zijn; anders is de buitenkant al gaar voordat het binnenste gaar is. Leg daarom uw vlees een uur voor bereiding uit de koelkast.
Laat het vlees na het bakken even rusten voor het opnemen van de vleessappen.

Smoren
Met smoren suddert vlees langere tijd in het vocht in een goed gesloten pan, nadat het even op hoog vuur is aangebakken. Daarna laat je het enige uren op een heel klein pitje smoren. Hierdoor kunnen de smaken van alle ingrediŽnten subtiel en geleidelijk in elkaar opgaan. Je kunt er eindeloos mee variŽren en experimenteren; bijvoorbeeld door verschillende groenten, kruiden en vloeistoffen (denk ook eens aan wijn of een Belgisch biertje) mee te laten stoven.

Bestellen en afhalen
Grotere bestellingen kunt u van tevoren doorgeven via de mail. U ontvangt de bestelling dan gesealed en van duidelijke labels voorzien. Vergeet niet om uw telefoonnummer te vermelden. De slager wil graag even met u kunnen afstemmen om uw bestelling helemaal naar wens te maken.

Klik hier om te bestellen!

Bezorgen kan ook
Als u dat beter uitkomt kan onze bezorgservice uw bestelling bij u thuis afleveren.